Υπό επεξεργασία η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ

Τις παρατηρήσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας στην, υπό αναθεώρηση, σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, έλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.

 Το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει κάτι επισήμως, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ορισμένες από τις βασικότερες παρατηρήσεις που θέτει η πολιτική ηγεσία, είναι οι εξής:

- Δημιουργία δημόσιας αρχής λιμένος (port authority), που θα ασκεί διοίκηση και σε αυτήν θα μεταφερθούν οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ.

- Παράταση, μέχρι το 2052, όλων των μισθωτών χώρων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

- Εξαίρεση 58 ακινήτων του ΟΛΠ.

- Κατοχύρωση των δικαιωμάτων εργαζομένων στον ΟΛΠ.

- Εξαίρεση του πορθμείου Σαλαμίνας-Περάματος.

Αναφορικά με τις παρατηρήσεις του υπουργείου, πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν ότι σχετικά με τη δημιουργία δημόσιας αρχής λιμένος το Ταμείο έχει ταχθεί θετικά, ενώ για το θέμα της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΛΠ ήδη, με τη νέα διοίκηση του Οργανισμού, έχει υπογραφεί διετής συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αναφορικά με την εξαίρεση των ακινήτων υπάρχει προβληματισμός από το ΤΑΙΠΕΔ, επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αξιοποίηση, ενώ για το θέμα των χώρων της ναυπηγοεπισκευαστικής το Ταμείο δεν φαίνεται να θέτει αντιρρήσεις, με την προϋπόθεση, ωστόσο, οι εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο να καταβάλλουν το αντίτιμο των μισθώσεων.

Τέλος, σχετικά με την εξαίρεση του πορθμείου Σαλαμίνας - Περάματος από τη σύμβαση παραχώρησης, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν υπήρχε τελικά μια θετική απόφαση, αυτή θα άνοιγε τον «ασκό του Αιόλου» και για τα υπόλοιπα πορθμεία που βρίσκονται στα υπό αξιοποίηση λιμάνια, με οικονομικές και «παράλογες» απαιτήσεις από τους δήμους.

Ανεξάρτητος αποτιμητής:

Εν τω μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, έχει επιλέξει ως δεύτερο ανεξάρτητο αποτιμητή την «American Appraisal Hellas», από κοινού, με την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις υποψηφίους επενδυτές (την κινεζική Cosco, τη δανική APM Terminals και την ICTS από τις Φιλιππίνες) αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου το αργότερο, ενώ αυτοί που συνεχίζουν να επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για την επένδυση είναι η Κινέζοι και οι Δανοί.

Σημειώνεται ότι για να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η σύμβαση παραχώρησης, η οποία, με σχέδιο νόμου, θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, ορίζοντας τους όρους χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος, ενώ θα αφαιρεθούν από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες.

Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία των εργαζομένων στον ΟΛΠ οργανώνουν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου ανοιχτή συναυλία συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 το βράδυ στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ.


Νέα

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ - Διακήρυξη

     Συνάδελφοι Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο συνδυασμό γιατί τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. 1ο  Πως μπορούμε να δεχτούμε το λιμάνι με τους δύο βαρύτερους τομείς το ΣΕΜΠΟ και το CAR TERMINAL να υπολειτουργούν κάνοντας στο ΣΕΜΠΟ 4 μεροκάματα το μήνα και στο car...
Διαβάστε περισσότερα

Αρχείο άρθρων

SPECIAL REPORT: ΟΛΠ: Το χριστουγεννιάτικο δώρο της κυβέρνησης

Το ThePressProject δημοσιεύει το απόρρητο τελικό σχέδιο για τη σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, όπως καταρτίστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και κοινοποιήθηκε στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια. Ανάμεσα στις 82 σελίδες της σύμβασης που θα υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με τον νέο ιδιοκτήτη του...
Διαβάστε περισσότερα

Υπό επεξεργασία η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ

Τις παρατηρήσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας στην, υπό αναθεώρηση, σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, έλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.  Το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει κάτι επισήμως, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ορισμένες από τις...
Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 - ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ:

H σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει την κρίσιμη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για πιθανή μελλοντική συμφωνία σχετικά με νέο πρόγραμμα του ΕΜΣ. Στο πλαίσιο αυτό έχει βασική σημασία η ανάληψη ιδίας ευθύνης από τις ελληνικές αρχές, τις δε...
Διαβάστε περισσότερα

Σε φάση αναθεώρησης βρίσκεται η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ...

Η σύμβαση παραχώρησης του Λιμένος Πειραιώς βρίσκεται σε διαρκή επεξεργασία και όταν αυτή ολοκληρωθεί, τότε θα δοθεί για παρατηρήσεις στη διοίκηση του ΟΛΠ. Την δήλωση αυτή πραγματοποίησε στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ , απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες της ΟΜΥΛΕ, η οποία έκανε λόγο για αυθαίρετες...
Διαβάστε περισσότερα